تاریخ:مهر 1, 1399

علت تلخی دهان – علائم ، علل و درمان های خانگی

علت تلخی دهان – طعم تلخ یا بد دهان می تواند یک واکنش طبیعی در خوردن غذاهای تند یا ترش باشد. با این حال، هنگامی که طعم و مزه به مدت طولانی ادامه یابد یا به طور غیر منتظره اتفاق بیفتد، می تواند نگران کننده باشد. طعم یک احساس پیچیده است که می تواند توسط عوامل زیادی از جمله بهداشت ضعیف دندان، خشکی دهان یا بارداری تحت تأثیر قرار گیرد.

درمان طعم تلخ مداوم شامل درمان هرگونه شرایط اساسی است، اما مردم می توانند در عین حال با برخی از داروهای خانگی ساده ، طعم ناخوشایند را مدیریت کنند. در این مقاله، ما 12 علت احتمالی طعم تلخ در دهان را پوشش می دهیم. همچنین در مورد علائم و درمانها بحث می کنیم.

علت تلخی دهان

علائم 

یک طعم تغییر یافته مداوم در دهان از نظر پزشکی به عنوان نارسایى چشایى (dysgeusia) شناخته می شود. این طعم و مزه به عنوان ناخوشایند توصیف می شود و می تواند برای مدت طولانی ادامه یابد تا زمانی که علت اصلی درمان نشود.

مبتلایان به نارسایى چشایى ممکن است طعم مداوم را تجربه کنند که غالباً یکی از موارد زیر را توصیف می کنند :

  • تلخ
  • فلزی
  • فاسد یا ناپاک
  • شور

طعم می تواند پریشان کننده باشد، و حتی ممکن است طعم چیزهای دیگر را هنگام خوردن یا نوشیدن دشوار کند. ممکن است فرد حتی پس از مسواک زدن دندان خود هنوز هم طعم آن را حس کند. آنها همچنین بسته به علت ممکن است علائم دیگری را تجربه کنند.

علل

بسیاری از دلایل طعم تلخ در دهان جدی نیستند. با این حال، علائم می تواند تحریک کننده باشد و ممکن است با رژیم منظم شخص یا لذت بردن از زندگی روزمره تداخل داشته باشد. شرایط زیر می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود :

1- دهان خشک

گامی که دهان بزاق کافی تولید نمی کند، خشکی دهان که به عنوان خشکی دهان ناشی از فقدان ترشح طبیعی (xerostomia) نیز شناخته می شود، ایجاد می شود. از آنجا که بزاق به کاهش باکتری های دهان کمک می کند، داشتن بزاق کمتر به این معنی است که باکتری های بیشتری می توانند زنده بمانند.

مبتلایان به xerostomia احساس چسبندگی و خشکی در دهان خود دارند. این می تواند با عواملی مانند داروها، اختلالات قبل از مصرف یا مصرف دخانیات ایجاد شود. گرفتکی بینی و تنفس از طریق دهان می تواند آن را خشک کند.

2- مسائل مربوط به دندانپزشکی

بهداشت ضعیف دندان نیز می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود. همچنین ممکن است باعث افزایش حفره ها، عفونت ها و بیماری لثه شود. با مسواک زدن و نخ دندان زدن به طور مرتب می توان از بسیاری از مشکلات رایج دندان جلوگیری کرد. برخی از افراد نیز ممکن است دریابند که استفاده از اسکرابر زبان به پاکسازی برخی علائم کمک می کند. استفاده از دهانشویه ضد باکتریایی بین مسواک زدن ممکن است در به حداقل رساندن باکتریهای بدمزه کمک کند.

3- بارداری

طعم تلخ یا فلزی در دهان یک شکایت شایع در سه ماهه اول بارداری است. هورمون های بدن در دوران بارداری نوسان دارند. این تنوع می تواند حواس را تحت تأثیر قرار دهد، که می تواند باعث هوس خاصی شود و بعضی از غذاها یا بوها منزجر کننده به نظر برسد. بسیاری از افرادی که باردار هستند نیز در دهان خود متوجه طعم فلزی ، تلخی یا طعم قلع دار می شوند. این می تواند آزار دهنده باشد، اما معمولاً بعداً در دوران بارداری یا بعد از زایمان از بین می رود.

4- یائسگی

زنانی که یائسگی را پشت سر می گذارند نیز ممکن است طعم تلخی را در دهان خود تجربه کنند. این می تواند به دلیل پایین آمدن استروژن در بدن باشد، که می تواند به یک وضعیت ثانویه مانند سندرم سوزش دهان منجر شود. همچنین ممکن است به دلیل خشکی دهان باشد.

5- GERD یا بازگشت اسید به مری (رفلاکس)

بیماری ریفلاکس (GERD) و یا بازگشت اسید به مری ممکن است منبع طعم تلخ ناخواسته در دهان باشد. این شرایط زمانی اتفاق می افتد که ماهیچه یا عضله در قسمت بالای معده ضعیف شود و به اسید یا صفرا اجازه می دهد تا درون لوله غذایی بالا بیایند. GERD تمایل به تحریک لوله غذایی دارد و باعث سوزش در قفسه سینه یا شکم می شود. همچنین می تواند طعم و مزه تلخی را در دهان به وجود آورد، که ممکن است ادامه یابد.

6- برفک دهان

عفونت مخمر در دهان اغلب باعث می شود لکه های سفید یا جوش های چرک دار روی زبان، دهان یا گلو ظاهر شود. همچنین ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ یا ناخوشایند شود که ممکن است تا زمانی که عفونت درمان شود ادامه یابد.

7- سندرم مغز کاج

در برخی افراد، خوردن آجیل کاج ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ یا فلزی در دهان شود. این اغلب 1 تا 3 روز بعد از خوردن آجیل کاج اتفاق می افتد. این سندرم علائم دیگری نشان نمی دهد و بعد از چند هفته از بین می رود.

8- استرس و اضطراب

استرس و سطح اضطراب بالا می تواند واکنش استرس را در بدن تحریک کند، که اغلب حس چشایی شخص را تغییر می دهد. اضطراب می تواند باعث خشکی دهان شود، که اغلب به طعم تلخ منجر می شود.

9- آسیب های عصبی

مانند حواس دیگر ما، جوانه های چشایی به طور مستقیم به اعصاب مغز متصل می شوند. آسیب به اعصاب می تواند باعث تغییر در طعم و مزه شخص شود. آسیب عصبی می تواند ناشی از آسیب دیدگی در سر یا شرایطی باشد که موارد زیر را شامل می شود :

  • صرع
  • سفت شدگی بافت های متعدد
  • تومورهای مغزی
  • فلج بل
  • زوال عقل
10- داروها و مکمل های خوراکی

در برخی افراد، برخی از داروها، مکمل ها، یا درمان های پزشکی ممکن است باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود. این ممکن است به این دلیل باشد که داروها طعم تلخی دارند یا به دلیل اینکه مواد شیمیایی موجود در آنها در بزاق دفع می شوند. داروهایی که ممکن است به طعم تلخ منجر شود عبارتند از :

  • آنتی بیوتیک های خاصی
  • برخی از داروهای قلبی
  • ویتامین هایی که حاوی مواد معدنی یا فلزات هستند ، مانند مس ، آهن یا روی
  • داروهای لیتیوم
11- بیماری ها

برخی از بیماری ها، از جمله عفونت های سینوسی یا سرماخوردگی، می تواند با طعم تلخی در دهان همراه باشد. در طول این بیماری ها، بدن پروتئین های التهابی را برای گرفتن سلول های مضر ارسال می کند. این پروتئین ها همچنین ممکن است روی جوانه های زبان و طعم تأثیر بگذارند، که می تواند باعث شود یک شخص در دهان خود طعم و مزه تلخ تر از حد طبیعی تجربه کند.

12- درمان های سرطان

شخصی که تحت معالجه سرطان است ، ممکن است هنگام خوردن یا نوشیدن طعم و مزه نامطلوبی را در دهان خود تجربه کند. شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است جوانه های طعم را در برخی افراد تحریک کنند، که ممکن است باعث چیزهای ساده ای مانند نان تست یا آب ساده، برای داشتن طعمی تلخ یا ناخوشایند هم شود.

درمان و داروهای خانگی

به طور معمول درمان طعم تلخ در دهان، درمان علت اصلی را شامل می شود. پزشک اغلب می تواند با پرسیدن در مورد هر گونه علائم دیگر و داروها و آزمایشات مشکل را تشخیص دهد. آنها می توانند درمانهای مناسب را توصیه کنند.

داروهای خانگی ممکن است به بعضی از افراد کمک کند تا از علائم خود رهایی موقت یابند در حالی که به دنبال یک راه حل دائمی هستید، اگرچه ممکن است برای همه کار نکند. داروهای خانگی که ممکن است به کاهش طعم تلخ در دهان کمک کند عبارتند از :

  • مراقبت منظم از دندان مانند مسواک زدن ، نخ دندان و استفاده از دهانشویه ضد باکتریایی.
  • جویدن آدامس بدون قند برای حفظ حرکت بزاق در دهان.
  • نوشیدن مایعات فراوان در طول روز.
  • اجتناب از عوامل خطر برای ریفلاکس اسید، مانند خوردن غذاهای چرب یا تند، و کاهش یا حذف محصولات تنباکو و الکل.
  • شستشوی دهان را با یک قاشق چایخوری جوش شیرین که به یک لیوان آب اضافه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *